Vår historia

från 1930 talet

hur allt började

När landet ropade efter järn och masugnarna efter bränsle och oron var stor för att kolet i söder skulle tryta då skrevs privilegiebrev ut för att öppna järnhanteringen i Norrland. På privilegiet att driva järnbruk och hammare i Graninge hade Carl Sparre 1667 låtit bygga upp bruket med masugn och hammare smedja i Graninge. Några år senare började järnet med brukets sigill att lämna smedjan. Under över 200 år gick järnfororna från Graninge till Sollefteå med stångjärn och annat smitt gods. Järnet fraktades vintertid och transporterna gick med häst och släde genom skogen. Ännu i dag minner gamla namn som Järnberget, Ombytet, Järnmyrberget och Halvmilbäcken om hanteringen. Härifrån utvecklades industrialiseringen av Ådalen här vaknade bygden ur sin urtidssömn. Som ringar på vattnet spreds sig järnhanteringen från Graninge. Från Sollefteå skeppades godset vidare. Detta är skidans och vintervägens land. I samma skogar där järnet formades och fraktades har också generationer av skidlegender formats. Det är i dessa trakter som järnforan återuppstår och går av stapeln igen 2020.

Finner du detta intressant och vill veta mer klicka på knappen nedan.

Senaste Eventet

Februari 2020

Den 15e februari 2020 återuppstod det klassiska loppet igen. Klicka nedan för att se bild och film material ifrån denna historiska stund!

Senaste Eventet

Februari 2022

Den 15e februari 2020 återuppstod det klassiska loppet igen. Därefter har vi fortsatt utveckla loppet. Fick tyvärr ställa in 2021 pga pandemin. 2022 kördes loppet igen med ett lyckat resultat. Nu inför 2023 så har vi även en sträckning på 15 km som har seedningsstatus för Tjejvasan